*

JyrkiParkkinen

Etsin kulttuurievoluution alkupäätä

 • Tekstilöytö Harappasta, Pakistanista, ikä 5 500 vuotta.
  Tekstilöytö Harappasta, Pakistanista, ikä 5 500 vuotta.
 • Kaaviokuva Skotlannissa kaivauksissa löytyneestä kalenterista, ikä n. 10 000 vuotta.
  Kaaviokuva Skotlannissa kaivauksissa löytyneestä kalenterista, ikä n. 10 000 vuotta.
 • Linnunluusta valmistettu huilu, löydetty Saksasta, ikä 35 000 vuotta.
  Linnunluusta valmistettu huilu, löydetty Saksasta, ikä 35 000 vuotta.
 • "Berekhatin Venus", löydetty Intiasta, ikä vähintään 230 000, mahdollisesti 500 000 vuotta.
  "Berekhatin Venus", löydetty Intiasta, ikä vähintään 230 000, mahdollisesti 500 000 vuotta.
 • Kvartsiitista taiteiltu keihäänkärki, löydetty Espanjasta. ikä 1 400 000 vuotta.
  Kvartsiitista taiteiltu keihäänkärki, löydetty Espanjasta. ikä 1 400 000 vuotta.

Etsin vastausta kysymykseen: milloinka ja missä se sivistys alkoi?

Tavallinen vastaus on: silloin kun kirjoitustaitoa ruvettiin käyttämään. Siis n. 3 600 eKr. Sumerissa. Sitäkin vanhempaa selvää kirjoitusta on löydetty Romaniasta, "Tartarian taulut", joiden iäksi on arvioitu 7 300 vuotta. Sitäkin vanhempaa kirjoitusta ovat "Jiahun symbolit" Kiinassa, ikä 8 600 vuotta. Kirjoitukseksi mahdollisesti tulkittavia merkkejä on löytynyt myös 60 000 vuotta vanhoista munankuorista. Jo tästä voi päätellä, että ihmislaji on varsin kauan aikaa sitten levittäytynyt eri puolille maapalloa, erilaistunut ja kehittänyt lukuisia eri tyyppisiä kulttuureja.

Yleisimmin kuitenkin sivistyksen alku sijoitetaan ns. neoliittiseen vallankumoukseen, jolloin ihminen ryhtyi kehittämään maanviljelyä ja pitämään kotieläimiä, eli aikaan noin 12 000 vuotta sitten. Tuolloin tiedettiin kyllä muustakin. Voinee sanoa, että tieteen alkuitu oli jo kasvamassa, sillä Skotlannista löytynyt 10 000 vuoden ikäinen kuuvaiheiden kalenteri osoittaa, että tuon ajan ihminen ymmärsi tähtitieteestä ja historiasta riittävästi laatiakseen ennusteita vuosiksi eteenpäin.

Maanviljely on tietenkin kulttuuria, mutta olisiko sivistys jotain muutakin, esimerkiksi musiikkia? Vanhimmat musiikki-instrumenttilöydökset, huilut, on ajoitettu 35 000 vuoden taakse (Saksa). Jo ne edustivat kehittynyttä matemaattista ja akustisanalyyttistä ajattelua. Löytöpaikka viittaa neandertaleihin, joiden musiikin kehittyneisyydestä on muitakin esimerkkejä.

Euroopan musiikin arkeologiaprojekti (European Music Archeology Project, EMAP) pyrkii rekonstruoimaan musiikki-instrumentteja ajalta 40 000 - 400 eKr. ja niiden avulla myös kuvittelemaan, millaista musiikkia esi-historiallisina aikoina soitettiin. EU:n kulttuuriohjelma on myöntänyt projektille 3.5 miljoonan punnan rahoituksen tutkimukseen, jonka pitäisi valmistua vuonna 2018. Projektia vetää Dr. Rupert Till Huddersfiekdin yliopistosta, UK.

Arkeologiaprojektin aikaraja on varmaan asetettu vanhimpien tunnettujen taidelöytöjen perusteella mutta erityisesti työkalulöytöjen perusteella se voisi olla laajempi. "Pekingin ihminen", Homo erectus -tyyppinen hominidi eli Kiinassa n. 700 000 - 200 000 vuotta sitten, tunsi tulen, valmisti kivestä työkaluja, oli tarkka vaatteistaan, heitti kivikärkistä keihästä ja, syystä tai toisesta, tykkäsi porata reikiä. Entä jos porauskohteena olisi ollut myös luu ja tuloksena huilu, miksi ei?

Vanhin taideteokseksi luokiteltu petroglyfi on löytynyt Intian Bhimbetkasta (Madhya Pradesh), ikä vähintään 290 000 vuota, mahdollisesti jopa 700 000 vuotta. Lähes yhtä vanha on Berekhatin Venus, 230 000 vuotta, mahdollisesti 500 000 vuotta, sekin Intiasta.Vastaavia on löydetty Marokosta.

Espanjasta löytynyt 1.4 GA ikäiseksi määritelty keihäänkärki osoittaa, että ihmislajia asui Euroopassa jo tuolloin. Toisin sanoen, ihmisten migraatio Afrikasta alkoi yleisesti oletettua varhemmin. Keihäänkärjen muotoilu on "klassinen", se osoittaa muodon ja dynamiikan tajua ja käden tarkkuutta.

Saman tyyppisiä ja ikäisiä työkaluja on löydetty Turkana-järven rannalta Keniassa ja saman tyyppisiä, 1 500 000 vuotta vanhoja Etiopiasta ja Intiasta. On mielestäni loogista olettaa, että kiven käsittelyn oppineet hominidit huomasivat myös miten kivi soi, miten siitä löytyy sekä rytmi että sointi. On vain ajan kysymys milloin löytyy vastaavan ikäinen kivisoitin!

Vai olisiko sivilisaation historian alku siirrettävä Lucyyn? Nimittäin varhaisin todettu työkalujen
systemaattinen käyttö
liittyisi juuri Lucyn aikalaisiin, 3 400 000 vuotta sitten.

En siis löytänyt yksiselitteistä vastausta! Osaako joku auttaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

timo eggman

Se alkoi monessa paikka yhtäaikaa.

Kuin taikaiskusta. Syytä ei tiedä erkkikään, mutta epäilen avaruussäteilyä.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Juuri monipaikkaisuus ja ainakin näennäinen yhtäaikaisuus on mysteeri, jonka selitykseksi ei oikein riitä vähittäinen liikehdintä Afrikan "alkukodista" pohjoiseen ja itään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Sivistys" ja "taide" ovat aika vaativia sanoja. Erectuksen keihäänkärkien aikoihin, puolitoista miljoonaa vuotta sitten, tehtiin myös joitakin paleotöherryksiä. Jotkut näkevät niissäkin taidetta. Lienee ylitulkintaa. Luuhuilut ovat taatusti taiteen tekemistä varten.

Mutta "kulttuuri" voi olla maallisempaakin. Sen "evoluutiota" on varmasti ollut miljoonia vuosia. Joillakin linnuilla, valailla ja muillakin apinoilla kuin meillä on ilmiselvästi työkalujen käyttöön liittyvää opetusta, opiskelua ja kehitystä; ja jotkut muutkin kuin ihmiset ilmeisesti lauleskelevat ihan laulamisen vuoksi, eivätkä pelkästään hätäviestejä välittääkseen. On kaikki syy uskoa, että taipumus tällaisiin touhuihin on hyvin, hyvin vanhaa; ajalta ennen ihmisapinoiden ilmaantumista.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Juuri tällaista kommenttia osasin odottaa! Tiedämmehän myös, että eläimillä on kieliä tai ainakin selkeitä merkkejä (delfiinit, linnut), hyvin järjestäytyneitä yhteiskuntia (muurahaiset) ja jopa bakteereilla on sosiaaliset verkostot. Siirtyminen ihmisyyteen alkaa näyttää enemmän ja enemmän liukuvalta ja vähittäiseltä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Muurahaiset ja mehiläiset ovat yhdyskuntaeläimiä.
Vaikka jotkut eläimetkin omaksuvat jotain taitoja oppimalla ja näin voi sanoa, että kulttuurisen peritymisen raja on liukuva, vetäisin kuitenkin rajan ihmisen kohdalle, olennaisesti kulttuurin tuottamana eläimenä.
Vaikka jotkut muutkin kädelliset ja ehkä jotkut varislinnutkin kykenevät laatimaan suunnitelmia, ihmistä voidaan kuitenkin määritellä muista eläimistä poiketen ainoana eläimenä joka tekee työtä.
Ihmisten välinen työnjako on yhteiskunnan perusta.
Mehiläisilläkin on kommunikaatiojärjestelmä jolla voi viestittää muualla sijaitsevista ravintolähteistä. Ihminen käyttää viestintään opimalla eli kulttuurisesti periytyvää kieltää.
Se että ihminen voi yhdistää kirveen sitä tarkoittanaan sanan "kirves" mahdollistta uuden aivotoimminnallisen, ihmiselle ominaisen käsitteistön, joka toimii ajattelun välineenä.
Totta, valaillakin saatta olla jotain ihmisen käsitteitä muistuttavaa opittuja aivotoiminaallisia koodeja, ja ehkä ne ovatkin älykkäämpiä kun ovat pärjänneet ilman kaikkea ihmisen luomaa krääsää ja toki ihailtaviakin teoksia.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Akateemikko Erkki Laurila, valisti meitä tekniikan opiskelijoita taiteen ja tekniikan keskinäisestä suhteesta 50 vuotta sitten seuraavaan tapaan. Varhaishistoriassa ihminen teki erilaisia kivi- ja puupökkelöitä sekä luolapiirroksia jumalikseen. Kun osoittautui, etteivät nämä jumalat toimineet halutulla tavalla, ne julistettiin taide-aarteiksi, jotta säästyttiin hävittämisen vaivasta. Eli taide ja miksei myös sivistys osaltaan ovat toimimattomien jumalien kaatopaikkoja.
*
Mitä tuohon väestönkasvuun tulee, niin suurella jännityksellä seuraan joko omana elinaikanani Stalin, Hitler ja Mao julistetaan myös länsimaissa suuriksi filantroopeiksi, koska he varsin tehokkaasti ehkäisivät liiallista väestönkasvua maapallolla.

Pinnallinen historianlukija saa helposti sen kuvan, että mitä enemmän ihminen on jättänyt ruumiita jälkeensä sitä suuremman sivistyksellisen palveluksen hän on ihmiskunnalle tehnyt.

Mutta kuten Guggenheimin suuri päällikkö Amstrong uutisissa totesi: suomalaiset eivät voi olla sivistyneitä, koska heillä ei ole G-museota. Voi olla, että hiukan tulkitsen sanamuotoa, kun en aivan tarkkaan sitä muista.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Voisi lisätä tutkimuksiin genetiikka - dna-tutkimukset ja pyrkiä sen avulla hakemaan polkuja menneisyyteen. Tietenkin on vaikeaa löytää verrokkiainestoa etähistoriasta. Valaiseva kirjoitus.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Genetiikan avulla on kulttuurista vähän vaikea päätellä mitään. Se on nyt kyllä todistettu, että muillakin ihmislajeilla kuin sapiensilla on ollut sama puhekieleen liittyvä versio FOXP2-geenistä, mutta kieleen liittyy niin paljon muuta kuin ääni.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Otetaanpa toinen nälökulma; ihminen om määritettyt itselleen määritää sivistyksen mittarit, kun ei ymmärrä muiden eliökulttuurien sivistystä.
Ihmisen luoma sivistyshän on tänään ja ennen tappamista silmittömästi, vallan halua ja oman edun tavoittelua asein ja kaikin muin keinoin. Se sivistys, jota tuo sanaa edellyttäisi on kaukana suurimmasta osasta
ihmisiä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olen nykyään taipuvainen uskomaan, että Steven Pinker on oikeassa. Ihmiskunta käy pikkuhiljaa vähemmän väkivaltaiseksi. Tilastotietoa:

Steven Pinker: The Better Angels of Our Nature. 802 sivua. Allen Lane, 2011.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

En tuota niele. Liikakansoitus tuskin ratkeaa muuten kuin väkivaltaisesti, ellei sitten sukupuolettomuuden tai androgenian, osuus huomattavasti kasva nykyisestä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #9

Väestönkasvuhan on tasaisesti hidastunut jo pitkään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10

Mistä lähtien? Elinaikanani on melkein kolminkertaistunut tai ainakin enemmän kuin tuplaantunut.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minä en usko väkivallan vähentymiseen. Melkosta väkivaltaa nytkin ovat ihmiset masinoineet. Ja mitähän mahtaa tilanne olla kun talousjärjestelmää romahtaa?
Eläävätkö raunioituvan Detroitin asukkaat sulassa sovussa?
Tilastot eivät välttämättä kerro väkivallan määrää.
Väikivallan uhkakin on mielestäni väkivaltaa. Eniten kammottaa tulivaisuuden kuvitelma jossa väkivaltaisen käyttäytymisen mahdollisuus olisi kokonaan eliminoitu.
Onko tuo uskosi mielestäsi positiivista asennetta tai optimismia?
Toisessa blogissa oli erimeelisyyttä näiden käsitteiden määritelmistä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #12

Melkein kaikki väestönkasvu onkin tapahtunut sinun elinaikanasi. Olemme eläneet käyrän nousuvaiheen ja siirtymässä ylätasanteelle. Väestömäärä pysähtyy kymmenen miljardin tienoille.

Kouluaikoinani väestön kuviteltiin kasvavan 2 prosenttia vuodessa meidän elinaikamme. Kasvu on hidastunut jo lähelle yhtä prosenttia:

http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=xx&v=24

Ikäviä asioita on ikävä ajatella, mutta keskitysleirien ja maailmansotien vuosisata ei ollut väkivaltaisuudessaan paljon mitään tuhannen tai kymmenen tuhannen vuoden takaiseen elämään verrattuna.

Kieli ja kommunikaatio ovat ihmiskunnan toivo. Kymmenen tuhatta vuotta sitten jokainen massatuho tuli jokaisessa kylässä yllätyksenä, nykyään mikään ei yllätä ketään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #16

Kai jossain tulee raja vastaan kun ruoka loppuu.
Riippuu miten väkivalta määritellään.
Varmaan on ollut niitäkin yhteisöjä joissa väkivalta ei juuri esiintynyt, Ehkä kaikkia ihmisyhteisöjä vielä ole paljastunut.
Luulen ikävä kyllä, että monet tulevat vielä yllättymään

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Valitettavasti kaikki sivistyksen tuottama ei ole sivistynyttä.
Olen kuitenkin taipuvainen ajattelemaan, että organisoitu väkivalta on pikemminkin kulttuurin tuotetta kuin yksilön luonnollisista agressiivisesta reaktioista johtuvaa.

JPK Jäntti

Erittäin mielenkiintoisia esimerkkejä, kiitoksia!

Olen myös samaa mieltä tuosta 1,4 milj.vuotta vanhasta keihäänkärjestä - symmetrisen muodon kauneus ja tarkoituksenmukaisuus ei ole syntynyt sattumalta vaan osoittaa pitkälle menevää osaamista ja ymmärtämistä. Ehdottomasti esimerkki kulttuurista. Hämmästyttävää. Ei ole vaikea kuvitella tämän tasoisen tekijän tehneen myös erilaisia merkintöjä ja käyttäneen symboleja. Lisäksi kehittyneestä työkalujen tekmisestä on vain pieni askel työnjakoon ja osaamisen siirtämiseen - eli organisoituneeseen yhteisöön eli sivistykseen.

Monipaikkaisuus ja yhtäkkisyys saattaa liittyä enemmänkin etsijien metodeihin ja kykyyn löytää asioita - helpot nuoret löydökset on tehty ja vaikeammat vanhemmat vielä odottavat löytämistä - kuin asioiden yhtäaikaiseen syntymiseen. Loogisinta lienee etsiä monien samankaltaisten ja samanaikaisten löytöjen takaa vielä vanhempaa alkuperää.

Näitä historiankirjoitusta uusiksi pistäviä löytöjä näyttää tulevan niin nopeasti, että aivan viime aikaisetkin kommentit vaikuttavat naurettavilta. Esimerkkinä tästä juuri Teemalla esitetty dokumentti, jonka mukaan (nyky)ihminen lähti Afrikasta vasta alle 100.000 vuotta sitten.

Neandertalin ihminen on hyvä esimerkki (tiedemiesten) vanhojen ennakkoluulojen voimasta - kukahan vielä pitää heitä "alkukantaisina". Kun neandertalin(kin) ihmisen kehityslinja on täysin piilossa, niin näihin esitettyihin ihmisen kehitysteorioihinkin kannattaa suhtautua varauksella.

Kaivakaa siis syvemmältä, tutkijat. Sivistys näyttäisi olevan vanhempaa kuin osaamme kuvitellakaan.s

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Teeman Leakey-dokumentti sisälsi yksinkertaistuksia. Homo-suku on tietenkin lähtenyt Afrikasta moneen kertaan, ensimmäisen kerran yli puolitoista miljoonaa vuotta sitten. Ja tietenkin keihäänkärjet olivat opetettavaa kulttuuria, ei niitä mikään vaisto käske tekemään.

Mutta on tärkeä ymmärtää, että kaikki, absoluuttisesti kaikki Homo s a p i e n s i t asuivat Adenista länteen vielä 100 000 vuotta sitten. J o k a i n e n meistä on silloin Afrikassa asuneen jälkeläinen. Sapiensit risteytyivät sittemmin Aasian ja Euroopan vaelluksillaan jossain määrin muidenkin erectuksen jälkeläisten, ainakin neandertaalien ja denisovanihmisten kanssa.

Kauanko olemme olleet ainoa ihmislaji? Ei kauankaan, mutta tulkinnasta riippuen 12 000 – 28 000 vuotta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Organisoitu väkivalta kuten sodat, tai kontrollivalta on olennaisesti eri asia kuin ihmisyksilän agressiivinen reaktio.

Minulla on mielikuva että olisin nähnyt miljoona vuotta vanhan kirveen.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset