JyrkiParkkinen

Mitä tieteessä saatiin aikaan 2013

Populaarit tiedelehdet pursuavat ehdotuksia vuoden löydöksi, suurimmaksi saavutukseksi, tärkeimmäksi keksinnöksi, merkittävimmäksi havainnoksi. Keräsin vähän luetteloa ja asetin järjestykseen, kärkeen sellaisia asioita, joita on mainittu useissa julkaisuissa.

Ykkösluokkaan on moni korottanut Higgsin bosonin löytymisen, NASAn Voyager 1:n retken ulkoavaruuteen ja dna-tutkimuksen 1.8 miljoonaa vuotta vanhasta kallofossiilista, joka osoitti että kolmen lajin sijaan (Denisova, Neandertal, Nykyihminen) olisikin vain yksi laji mutta laajemmalle levinnyt kuin mitä on osattu aavistaa.

Kakkosluokkaan nousisivat Marsin mönkijän onnistunut toiminta (merkit vedestä), ulkoavaruuden neutriinojen kaappaaminen Etelämantereella, keinosydämen istutus (Carmat Ranskassa), CRISPR: eli molekyylibiologit onnistuivat saamaan hallintaan bakteerien oman immuunipuolustuksen, sekä käänteentekevän valmistusaineen, perovskiitin, löytö aurinkopaneeleihin.

Kolmanteen luokkaan pääsevät Neandertal-ihmisen genomin selvitys ja genomitietokannan perustaminen, suoran sähköisen yhteyden muodostaminen ihmisaivosta ihmisaivoon, maaplaneettaa muistuttavan Kepler-78b:n löytäminen (ehkä 2 miljardia muuta löydettävissä linnunradalta) sekä vartijasolujen (T-cells) vapauttaminen syövän torjuntaan.

Neljänteen ryhmään kuuluisivat edistys HIV-hoidoissa: vastasyntynyt saatiin terveeksi. Aivot ja muut kudokset osataan nyt tehdä läpinäkyviksi, minielimiä eli laboratoriossa kasvatettuja pienoismaksoja, -munuaisia, -aivoja ryhdyttiin käyttämään sairaustutkimuksissa, löydettiin kokonainen jättivirusten laji, pandorat, joka saattaa vaikuttaa elämän uudelleenluokittamiseen.

Viides ryhmä koostuu ilmiöistä, joista tehtiin ainutlaatuisia havaintoja: vuosisadan komeetan Isonin lento ja kuolema, Tseljabinskin meteoriitin lento ja räjähdys, ennen tuntemattoman säteilyvyöhykkeen havaitseminen maan ympärillä (NASA), miljoonia vuosia sitten mereen vajonneen pienoismantereen Mauritian kohoaminen näkyvile vulkaanisen toiminnan ansiosta.

Pahnan pohjalle jää runsaasti mielenkiintoista ja tärkeääkin. Kantasoluja kloonattiin alkiosta eli ihmisen kloonaus lähestyy. Buddhan syntymäpaikka löydettiin ja ajoitettiin. Tutankhamonin kuoleman aiheuttikin kovavauhtinen vaunu, siis liikenneonnettomuus. Aleksanterin muinaisen kirjaston tuhosikin tiukka budjetti eikä tulipalo. Sama toistunee muuallakin. Jukatanin niemimaalta löytyi valtaisa Maya-kaupunki.

James Cook ei löytänytkään Australiaa v. 1770. Näin todistaa rahalöytö. Joku afrikkalainen oli paikalla jo 700-1000 vuotta aikaisemmin, tarkemmin Kilwan sulttaanikunnasta (nyky-Tansaniaa). Lingvistit ovat rekonstruoineet indoeurooppalaisen prokielen, jota puhuttiin kai 6000 vuotta sitten. Merkittävä, maailman toistaiseksi vanhin sävellys, löydettiin: muinaiskreikkalainen notaatio on kaiverrettu kivipylvääseen (Seikiloksen epitafi). Ja se on osattu myös soittaa.

Holokaustin tutkijat ovat jäljttäneet 42500 ghettoa ja leiriä, joissa natsit pitivät uhrejaan 1933-45. Näistä ei virallinen historiankirjoitus kuulemma ole tiennyt.

Lähteitä:

http://consciouslifenews.com/3-great-scientific-discoveries-2013/1168998/

http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2013-12-29/science/45674485_...

http://www.space.com/24099-biggest-space-science-discoveries-2013.html

http://www.huffingtonpost.com/science/
http://io9.com/the-biggest-scientific-breakthroughs-of-2013-1486697575
http://www.wired.com/wiredscience/2013/12/top-scientific-discoveries-2013/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Tutankhamonin kuoleman aiheuttikin kovavauhtinen vaunu, siis liikenneonnettomuus.

Ei se vauhti, vaan se äkkipysähdys.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Olisiko perässä tullut vaunullinen paparazzeja ja siksi humaltunut kuski ajoi hiidenkiveen?

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Silminnäkijätodistajia ei ole ilmaantunut mutta veikkaisin, että kyseessä oli varomattomuus. Tutankhamonin ajan lasten liikennevalistus ei ehkä ollut kovin hääppöisellä tasolla. Lapsille pitäisi opettaa liikkeen fysiikkaa. Tästä pääsemmekin tulevaisuuden kouluopetukseen ja sen karsimiseen. Voisiko Tutankhamonin tapaus olla esimerkki hyödyllisestä historiasta?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Historia toistaa itseään Shumikin löi päänsä kiveen, vaikka vauhti oli hänelle työ ja harrastus.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Mielenkiintoisia nuo kaikki.

"olisikin vain yksi laji..."

Tervemenoa apinat?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos otetaan ihan vakavasti tavanomaisin lajin määritelmä, voidaan Homo-suku jakaa noin kahteen lajiin, erectukseen ja sapiensiin. Ilmiselvästihän sapiensit, neandertaalit ja denisovanihmiset ovat voineet tuottaa keskenään lisääntymiskelpoisia jälkeläisiä. Sama pätenee varhaisempiin eri alueiden pystyihmisiin.

Toinen asia on, ettei tuota tavanomaisinta lajin määritelmää ehkä kannata ottaa niin vakavasti.

Muiden apinoiden sukupuuhun nämä pohdinnat eivät vaikuta.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Ellen väärinkäsittänyt, ihmissuvun tutkimus on johtanut haarautuvien evoluutiopuiden hylkäämiseen. Tilalle on tullut kudelma, braid, josta ei saadakaan aikaan selkeitä kehityslinjoja. Darwinistinen evoluutio-oppi olisi siis jonkinlaisessa kehityskäänteessä, en pysty arvioimaan miten vakavassa.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Ellen väärinkäsittänyt, ihmissuvun tutkimus on johtanut haarautuvien evoluutiopuiden hylkäämiseen. Tilalle on tullut kudelma, braid, josta ei saadakaan aikaan selkeitä kehityslinjoja. Darwinistinen evoluutio-oppi olisi siis jonkinlaisessa kehityskäänteessä, en pysty arvioimaan miten vakavassa:

http://crev.info/2014/01/paleoanthropologist-overt...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #9

Elämän puu tai pensas on Darwinin kuva koko eliömaailman evoluutiosta, eikä sillä ole mitään hätää. Kuinka monta lajia kustakin oksasta löydetään, on ihan sopimuksenvarainen asia. Kukin yksityinen organismi nai ja syö ihan ketä ja mitä huvittaa, jos niikseen tulee.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #9

Paljolta parranpärinältä olisi muuten vältytty, jos Darwin olisi raapustanut muistikirjaansa kuuluisan kuvan viereen sanat "bush of life" tai "braid of life", koska vertaus olisi toiminut yhtä hyvin.

Varsinkin pohjoisille metsäteollisuuskansoille tulee sanasta "puu" ensisijaisesti mieleen mahdollisimman suora ja oksaton runko, mitä Darwin ei tarkoittanut ollenkaan :-)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

J.P.> Tseljabinskin meteoriitin lento ja räjähdys......

ooooo

Tseljabinsk on mielenkiintoinen tapaus
Joku on kirjoittanut asiasta Wikipediaan mm näin:

".... NASAn asiantuntijoiden arvion mukaan maan ilmakehään syöksyi jopa 10 000 tonnin painoinen, halkaisijaltaan 15–17 metrin kokoinen kappale, joka räjähti noin 30–50 kilometrin korkeudessa. Räjähdyksessä vapautui energiaa 500 kilotonnia, joka vastaa noin 30 Hiroshimaan toisessa maailmansodassa pudotettua atomipommia...."

Onko todella niin että räjähdyksen voima on vastannut
30: a Hiroshiman pommia?

Tämän blogin suosituimmat