JyrkiParkkinen

Aktiivikartta kehittyy

 • 1. GTK:n aktiivikartalla Itä-Suomen kallioperää, Juomasuo merkittynä punaisella tapilla oikeaan reunaan. Punaiset alueet ovat valtauksia, sinisellä rajatut varauksia.
  1. GTK:n aktiivikartalla Itä-Suomen kallioperää, Juomasuo merkittynä punaisella tapilla oikeaan reunaan. Punaiset alueet ovat valtauksia, sinisellä rajatut varauksia.
 • 2. Suurennus edellisestä: Juomasuon valtaus- ja varausalueet. Infolapulla tietoa kivilajeista,
  2. Suurennus edellisestä: Juomasuon valtaus- ja varausalueet. Infolapulla tietoa kivilajeista,
 • 3. Suurennus edellisestä: Juomasuon kaivospiiri ja valtaus sekä kairauskohtia (ruksit). Infolapussa kaivosrekisterin tietoa.
  3. Suurennus edellisestä: Juomasuon kaivospiiri ja valtaus sekä kairauskohtia (ruksit). Infolapussa kaivosrekisterin tietoa.
 • 4. Kalifornia ja San Andrean siirros San Franciscosta Los Angelesiin,
  4. Kalifornia ja San Andrean siirros San Franciscosta Los Angelesiin,
 • 5. Kuten 4. mutta pohjana satelliittikuva.
  5. Kuten 4. mutta pohjana satelliittikuva.
 • 6. Lähikartta Los Angelesin laitakaupungista, rakennuskohteesta jonka siirros lävistää.
  6. Lähikartta Los Angelesin laitakaupungista, rakennuskohteesta jonka siirros lävistää.
 • 7. Vino satelliittikuva Los Angelesin laitakaupungista. Punainen viiva kuvaa laskettua siirroslinjaa.
  7. Vino satelliittikuva Los Angelesin laitakaupungista. Punainen viiva kuvaa laskettua siirroslinjaa.

Aktiivikarttaa ei taida olla kuvattuna Wikipediassa. Jos se määritellään GTK:n aktiivisen malminetsintäkartan (Active Map Explorer) mukaan, se voisi tarkoittaa muunneltavaa karttapohjaa, johon voidaan lisäillä elementtejä ja jonka mittakaavaa ja samalla resoluutiota voidaan muunnella. Ja jonka hakupisteistä saadaan luettelomaista perustietoa. Juuri sellaiseen GTK:n kartta soveltuu, tosin hitaana ja kankeana: http://geomaps2.gtk.fi/activemap/.

GTK:n kartasta löytyvät kivilajit, maalajit, mineraaliesiintymät, kaivokset ja kaivosrekisterin sisältämät tiedot valtauksista, varauksista, kairauksista, jne. höystettynä geofysikaalisella ja geokemiallisella tiedolla. Kuka tahansa pääsee tutustumaan karttaan ja kopioimaan sen sisältöä.

Astetta pidemmälle on menty USA:ssa Kalifornian Geologisen Tutkimuslaitoksen julkaisemassa kartassa San Andrean siirroksesta. Tämä, ehkä maailman kuuluisin siirros, lävistää San Franciscon ja Los Angelesin. Se on kerran ”lauennut” tuhoisin seurauksin ja seuraavaa laukeamista odotellaan lähivuosien kuluessa tapahtuvaksi.  Odotuksen jännitystä lisää se, että Los Angelesin alueella on mittavia rakennussuunnitelmia juuri siirroksen vaikutusalueella.

http://fi.wikipedia.org/wiki/San_Franciscon_maanj%C3%A4ristys_1906 ja  http://en.wikipedia.org/wiki/1906_San_Francisco_earthquake.

San Andrean siirros näyttäytyy kartalla ohuena viivana, joka edustaa mallia maankuoren nytkähdyksen todennäköiselle pääreitille maanpinnalla. Tuo nytkähdys liittyisi Pohjois-Amerikan mannerlaatan ja Tyynenmeren laatan väliseen jännitteeseen. Ameriikan laatta pyrkinee pyörähtämään vastapäivään ja Tyynenmeren laatta haraa vastaan.

Karttapohjaksi voidaan vaihdella joko karttakuvaa tai satelliittikuvaa. Pienennykset ja suurennokset samoin kuin kartalla liikkuminen sujuvat miltei nykäyksittä. San Andrean siirroksen kartta löytyy tästä: http://geology.com/san-andreas-fault/.

Tällaisia teema/seutukarttoja olisi mahdollista kehittää myös Suomessa. Epäilenpä, että Googlen toiminnan jäljiltä sellaisia jo onkin eräiden ulkovaltojen käytettävissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat